Elongații vertebrale
Elongaţia vertebrală este o manevră fizică prin care se urmăreşte lărgirea temporară a spaţiului dintre vertebre, în scopul degajării discurilor intervertebrale. Dintre fiecare doua vertebre este o formaţiune numită disc intervertebral, care are rol în preluarea eforturile de presiune la nivelul coloanei vertebrale.
Prin tehnica se desfăşoară aplicarea unei forţe de tracţiune asupra ţesuturilor cu scopul de a întinde muşchi, tendoane, ligamente şi de a îndepărta suprafeţele articulare obţinând lărgirea spaţiului intervertebral având ca finalitate un fenomen de sucţiune la nivelul discului intervertebral şi degajarea rădăcinii nervului comprimat.
Elongaţiile vertebrale se indică pentru dureri lombare şi cervicale subacute sau cronice de cauza discală (discopatii sau hernii de disc), musculoligamentară sau prin afectarea articulaţiilor interapofizare posterioare.
Elongaţiile se fac din poziţia culcat, pe o masă de tratament specială, cu un segment mobil care se deplasează odată cu pacientul, anulând astfel forţele de frecare care apar între corpul pacientului şi masa.
Forţa de tracţiune este setat să tragă cu o anumită viteză, să facă pauze între etapele de tracţiune sau să ţină forţa de tracţiune constantă o anumită perioadă de timp în funcţie de necesităţile pacientului. Elongaţia este un tratament personalizat, perfect adaptat problemei de tratat.